Adresaci szkolenia:
Dyrektorzy, nauczyciele, personel wspomagający szkół podstawowych i przedszkoli.
Cele:
1. Wprowadzenie do zagadnienia choroby przewlekłej dziecka.
2. Dieta jako narzędzie wsparcia szkoły na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa uczniów.
3. Zdobycie zarysu wiedzy z zakresu wsparcia dietetycznego uczniów z niepełnosprawnością.
Program:
1. Choroby przewlekłe dzieci – definicja, rodzaje, zróżnicowanie.
2. Dieta ? jedno z dostępnych narzędzi pracy z dzieckiem o specjalnych potrzebach edukacyjnych.
3. Rodzaje diet w zależności od specyficznych problemów dziecka.
4. Fizjologiczne konsekwencje niewłaściwej diety.
5. Psychologiczne aspekty nieprzestrzegania zaleceń dietetycznych.
6. Znaczenie współpracy szkoła ? rodzic w obszarze profilaktyki i zapobiegania niepożądanym zachowania związanych z odżywianiem.
Metody:
Warsztaty z elementami wykładu, ćwiczenia, analiza przypadków – poszukiwanie sposobów wsparcia dzieci z problemami w zachowaniu.
Prowadzący:
Czynny psycholog z kilkunastoletnim stażem pracy z nauczycielami oraz z dziećmi, również z dziećmi o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Autorka publikacji dla dzieci przybliżających tematykę osób z niepełnosprawnością, dietetyk i psychodietety – w obszarze jej szczególnych zainteresowań leży wpływ sposobu odżywiania na funkcjonowanie człowieka, wydała książkę ? Niepełnosprawność pokarmowa. Jak dietą eliminacyjną wspierać leczenie schorzeń alergicznych, psychicznych, neurologicznych??.
Czas trwania szkolenia: 4 godziny dydaktyczne.
Miejsce: do ustalenia.
Termin: do ustalenia.
Koszt: do ustalenia.